Ik moet Pieter Omtzigt letterlijk nemen als hij het heeft over een minderheidskabinet. Ik vraag me af welk minderheidskabinet dat dan kan zijn.
Ik heb het wel eens eerder erover gehad. Het minderheidskabinet zelf moet niet uit veel partijen bestaan. Twee is eigenlijk meer dan genoeg. Verder is het van belang dat een minderheidskabinet over links en over rechts een meerderheid kan behalen.
Op basis van de huidige verkiezingsuitslag, denk ik dan aan een kabinet van VVD en NSC. Samen hebben ze 44 zetels. Dat betekent dat ze maar liefst 32 zetels te kort hebben voor een meerderheid. Over rechts is een meerderheid te behalen als alleen al de PVV met een wetsvoorstel instemt. Met zijn drieën hebben ze 88 zetels. Voor een normale meerderheid is dat voldoende. Tellen we daarbij FvD, SGP en JA21 bij op, dan komt men op een meerderheid van 95 zetels. Dat zijn 5 zetels te weinig voor een tweederdemeerderheid. Een tweederdemeerderheid kan nodig zijn als het om grondwetswijziging gaat, of om internationale verdragen die raken aan de grondwet. Maar goed, met een normale meerderheid over rechts kan een minderheidskabinet ook prima uit de voeten, als het bijvoorbeeld gaat om migratie.
Over links komt een coalitie van VVD en NSC 7 stemmen te kort als ze GroenLinks-PvdA voor zich weten te winnen. Maar er zijn verschillende opties om toch aan een meerderheid te komen. Als D66 meedoet met haar 9 zetels, dan is dat al voldoende. Verder zijn er nog 21 zetels te rapen bij SP, CDA, Denk, PvdD, FvD, CU en Volt. Een meerderheid voor linkse of groene voorstellen is dus redelijk gemakkelijk te behalen.
Ik denk niet dat Omtzigt ervoor kiest BBB in een minderheidskabinet te betrekken. BBB en partijen als GroenLinks-PvdA, D66, PvdD staan namelijk diametraal tegenover elkaar als het gaat om zaken als klimaat en stikstof. Zonder BBB is besluitvorming over links dus gemakkelijker, en is ook een betere relatie met links op te bouwen.
Waar het dan op aankomt, zijn de voortellen waarmee het minderheidskabinet komt. Weet het een stringent maar rechtvaardig migratiebeleid op te zetten? Weet het een doelmatig en economisch verantwoord klimaat- en stikstofbeleid te formuleren?
Er is een thema waar ik me zorgen over maak, en dat is oorlog. Ik ben namelijk tegen steun aan de Oorlog in Oekraïne. Ik ben tegen de Oorlog in Gaza, en ik ben er ook tegen dat het Westen oorlog zoekt met Iran. Ik vind ook dat het demissionaire kabinet veel te veel ruimte krijgt om aan die oorlogen bij te dragen. Met name Rutte stelt zich oorlogswillig op. De ene keer wil hij Leopard II tanks leveren die Nederland helemaal niet heeft, dan biedt hij Patriot-afweergeschut aan waarvan Nederland te weinig heeft om zichzelf te verdedigen. F-16’s biedt hij aan, hoewel dat tot escalatie kan leiden. Hij steunde Netanyahu toen deze Gaza binnenviel, zonder te weten waar dat op uit moet lopen. En dan stuurt Rutte ook nog steeds een mannetje mee als de VS en het VK de Houthi’s in Jemen gaan beschieten. Volgens mij doet Rutte dat vooral omdat hij Secretaris-generaal van de NAVO wil worden. Ik beschouw dat echter niet Als een Nederland belang, en ik vind al helemaal niet dat daar Nederlandse belangen aan opgeofferd moeten worden.