Luc Holleman zegt: ‘Hoewel vroeger het woord Joden waarschijnlijk als scheldwoord voor Ajacieden werd gebruikt, heeft het zich tot een geuzentitel ontwikkeld.’ Dat heeft waarschijnlijk pas kunnen plaatsvinden na de Tweede Wereldoorlog. Pas vanuit het perspectief van de Holocaust werd discriminatie van joden een ernstig moreel vergrijp, en kun je dus scoren door uit te lokken dat je voor jood wordt uitgescholden.
Nu dringt de Amsterdamse gemeenteraad er bij Ajax op aan zich als homovriendelijke club te profileren. Even afgezien van de vraag of je dat moet willen: hoe doe je dat? Holleman meent dat Theo Janssen de plek van Burgemeester Van der Laan moet innemen tijdens de eerstvolgende Gay-Pride. Als onvervalste macho zou zijn imago wel een deuk kunnen verdragen.
Ik weet niet of het wel zo’n goed idee is om Theo Janssen in te huren. Om te beginnen moet hij er zin in hebben. Misschien is homoseksualiteit voor hem wel een ver-van-mijn-bed-issue en voelt hij zich gewoonweg niet groepen om zich juist voor dit thema in te zetten. Verder vind ik het nogal een vooroordeel dat een ‘onvervalste macho’ geen homo kan zijn. Ik ben niet thuis in de scene, maar ik meen toch te weten dat er heel gepierde homo’s zijn met heel veel tatoeëringen en ook nog een zware stem. Bovendien vraag ik me af of je met een optreden tijdens de Gay-Pride wel de doelgroep van hardcore Ajaxsupporters bereikt. Als het hen al via de media ter ore komt dat Janssen daar was, dan vragen ze zich waarschijnlijk af wat hij daar in hemelsnaam te zoeken had.
Tenslotte denk ik dat het heel moeilijk is om voetbalsupporters op te leggen dat ‘homo’ als scheldwoord niet meer gebruikt mag worden. Dan wordt het juist leuk om het woord te gebruiken. Dat werkt als een rode lap op een stier. Haalbaarder lijkt me om je qua beleid ertoe te beperken om de context waarin het woord ‘homo’ gebruikt wordt te veranderen. Hoe kan dat beter dan in navolging van ‘jood’ ook ‘homo’ als geuzennaam te gebruiken. Als Utrechtsupporters dan scanderen ‘Amsterdam homoclub’, dan kunnen Ajaxieden na een overwinning repliceren met iets in de trant van ‘We hebben Utrecht in zijn hol genaaid’. Toegegeven, erg subtiel is dit voorbeeld niet, wel realistisch en – toch ook minder afwijzend ten aanzien van homoseksualiteit.
Hoe nu zo’n betekenisverandering van ‘homo’ van scheldwoord naar geuzennaam bewerkstelligen? Of dat wel van bovenaf kan, is natuurlijk nog maar de vraag. Toch wil ik een alternatief bieden dat minstens zo imposant is als Hollemans voorstel om Theo Janssen te bombarderen tot aanvoerder van de Gay-Pride. Mijn voorstel is om de rode streep op het klassieke Ajaxshirt bij gelegenheid roze te kleuren. Zo’n gelegenheid kan een wedstrijd tegen het Nederland homo-elftal zijn.
Tot een wedstrijd hoeft het evenwel niet meteen te komen. Je kunt ook virtueel beginnen door een of enkele foto’s zodanig te fotoshoppen dat de rode streep roze wordt. Zo’n foto kun je dan bij een of ander persbericht over homobeleid bij Ajax bijleveren. Zo krijg je een voorzichtig begin, en span je niet in een keer de spelers op persoonlijke titel voor de kar. Pas als de reacties op de foto’s gunstig zijn, kun je denken aan daadwerkelijk een wedstrijd.
Voordeel van een dergelijke actie is dat deze zich niet hoeft te beperken tot Ajax. Zou de actie een succes blijken, dan kunnen ook andere voetbalclubs het rood in hun tenue door roze vervangen. Behalve Ajax hebben, zo uit mijn hoofd, ook Feyenoord, PSV, Twente, AZ, Heerenveen (de hartjes), Sparta en MVV rood in hun standaardtenue. Clubs zonder rood, kunnen een andere kleur door roze vervangen. Bij Roda JC kan het geel roze worden.
Bij Vitesse (Arnhem) zijn ze al lang in de weer met dergelijke acties. Zie het artikel in de Gelderlander van donderdag 19 januari. http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/10297472/Vitesse-haakt-met-roze-shirt-in-op-homo-spreekkoren.ece