Toch maar even via Uitzending Gemist naar Goedemorgen Nederland gekeken om te zien wat Lakeman precies gezegd heeft. Uitgangspunt in zijn verhaal is dat DSB sowieso op het punt staat failliet te gaan. Hij baseert zich daarbij op de verliezen die DSB momenteel zou maken.
Zijn zorg is dat voorafgaande aan het faillissement in eerste instantie goed geïnformeerde schuldeisers hun geld zullen terugtrekken. Dat zou als consequentie hebben, dat er in dat geval voor de overige schuldeisers, waaronder spaarders en de gedupeerden die via Hypotheekleed een klacht indienen, weinig overblijft. Om er nu voor te zorgen dat de curator geen reeds uitgeklede boedel aantreft, adviseert Lakeman spaarders om hun spaargeld zo snel mogelijk op te nemen.
Het verhaal van Lakeman staat of valt bij de constatering dat DSB sowieso op het punt staat failliet te gaan. Contra-indicatie hiervoor is het bericht van DNB van gisteren (1-10-2009) dat DSB voldoet aan de eisen die aan de solvabiliteit en liquiditeit worden gesteld. Geruststellend lijkt in eerste instantie ook dat DSB 1,5 miljard aan liquiditeiten tegenover 4,3 miljard aan spaargeld heeft. Dat is een heel hoge liquiditeit. Je kunt je evenwel ook afvragen vanwaar die hoge liquiditeit? Liquiditeiten kunnen namelijk gemakkelijk aan de bank ontrokken worden. Zo bezien, kan die hoge liquiditeit er ook op wijzen dat men al bezig is de bank uit te kleden.
Als een bank met 4,3 miljard aan spaartegoeden failliet gaat, is dat hoe dan ook een enorme dreun voor de staat die tot 100.000 euro per spaarder garant staat voor deze tegoeden. Als het klopt dat DSB sowieso op omvallen staat, is de oproep van Lakeman per salso gunstig voor de staat en de burgers. Als Lakeman door zijn oproep evenwel een in principe gezonde bank richting het faillissement leidt, dan benadeelt Lakeman met zijn actie de staat en daarmee de burgers in niet geringe mate. Lakeman neemt dus een grote verantwoordelijkheid op zijn schouders.
De uitspraken van Lakeman in Goedmorgen Nederland waren in ieder geval geen ‘slip of the tongue’. De boodschap was al bij de presentator bekend voordat Lakeman deze in de uitzending te berde bracht.