Naar aanleiding van Nova, 16 juni 2009
Het verschil tussen optimisme en pessimisme als verschil in fase. Alleen jammer dat fasen in de economie elkaar beïnvloeden. Zo kan een oplopende werkeloosheid wederom de bestedingen doen afnemen en kan door de algehele economische malaise de solvabiliteit van het bankwezen opnieuw onder druk komen te staan.
Daarbij dient men zich te bedenken dat de huidige crisis wereldwijd is, en dat de toename van werkloosheid en de afname van bestedingen ook wereldwijd optreedt. Wat binnen de landsgrenzen gebeurd, kun je beleidsmatig nog enigszins beïnvloeden. Op wat buiten de landsgrenzen afspeelt, heb je geen grip.
Tijdens het bewuste Buitenhof interview (24 mei jl.) vertelt Bos dat na de crisis het bankwezen in Nederland wordt geherstructureerd: Kleinere banken; meer toezicht; minder onbegrijpelijke financiële producten; minder internationaal opereren. Bankieren moet weer saai worden. Heel juist! Hij vertelde er evenwel niet bij dat het resultaat van deze hervormingen nog niet werkzaam is als de crisis nu gaat door etteren.
Omdat Nederlandse banken in hoge mate internationaal opereren, zijn we sterk afhankelijk van wat de buitenlandse spaarder doet. Trekt deze zijn handen af van Nederlandse banken, dan hangen niet alleen de betreffende banken. Dan hangt via diverse garantiebepalingen ook Nederland. Optimisme is dus de enige optie. In die zin kun je de instelling van Bos tijdens deze crisis de enige juiste noemen.