‘Ruïneren’ als ruwe variant van restaureren

Naar aanleiding van Nova, 2 mei 2009 

Dat kunst het antwoord moeten zijn voor Detroit,  is natuurlijk te simpel gesteld Zo’n piramide is natuurlijk wel leuk. Maar van kunst een bestaan opbouwen is geen sinecure. Naast kunstenaarschap kan ondernemerschap niet ontbeerd worden.

Als je vraagt hoe je waarde kunt toevoegen aan een vervallen stad, dan vraag je eigenlijk: hoe zo’n stad opnieuw een economisch bestaan te geven. Economie dat gaat over waarde genereren. Als die economie evenwel geheel buiten de bestaande economie van brood verdienen om moet bestaan, dan is dat een overtrokken doelstelling. Dan is het niet haalbaar.

Je zou een aanbod moeten hebben voor mensen met weinig geld, maar die wel de inzet en de creativiteit hebben om op basis van eigen werkzaamheid hun eigen woon- en werkomgeving te creëren. Rechten en plichten  van deelnemers dien je vast te leggen in een contract.

Me beperkend tot de architectonische kant van de zaak, en met een knipoog naar de kredietcrisis zou je het proces “ruïneren” kunnen noemen. Eigenlijk is ruïneren een ruwe variant van restaureren.

Wat ik bedoel, is dat je de fabrieken en gebouwen die in verval zijn, stript tot wat nog de moeite waard is. Bij ruïneren onder invloed van de natuurkrachten, vervallen eerst de zwakke delen. Nu ruïneer je de gebouwen door slechte delen systematisch te verwijderen Dat doe je op basis van een bouwtechnisch en architectonisch oordeel. Wat de moeite waard is, laat in zijn ruwe vorm intact. Vervolgens gebruik je het overblijfsel dat dan ontstaat als basis voor een nieuwe invulling van het gebouw. Omdat het om enorme gebouwen gaat hoeft die invulling niet in een keer te gebeuren. Ook is het niet de bedoeling dat de toekomstige gebruikers van het gebouw een kant en klaar pand afgeleverd krijgen. In overleg wordt de gewenste ruimte afbakent, je krijgt je eigen elektriciteit, water en afvoer en verder ga je zelf aan de slag.

Geleidelijk aan krijgt zo’n gebouwencomplex dan een nieuwe invulling. Iets vergelijkbaars kun je ook doen met zwaar verpauperde wijken.