‘The sky’ niet meer ‘the limit’

Naar aanleiding van Nova, 27 november 2009 

Uit een documentaire van Tegenlicht had ik opgemaakt dat Dubai weldegelijk met oliedollars wordt gefinancierd. Het project dient om een economie op te bouwen voor als de oliedollars opdrogen. Probleem met Dubai is dat het een type economie is dat alleen blijft draaien als er steeds meer en meer in wordt geïnverteerd. Vandaar wellicht dat de oliedollars inmiddels niet meer voldoende zijn, en dat men ook geld uit de financiële wereld aantrekt. Juist dat geld uit de financiële wereld komt alleen als er grote rendementen gerealiseerd worden, en daar schijnt nu een einde aan te komen. In dat geval, zo is mijn inschatting, kunnen de oliedollars alleen Dubai ook niet meer redden.

Een groot deel van de economie bestaat uit de vastgoedsector. Veel  vastgoed is wellicht gekocht door mensen die daar werk gevonden hebben. Als die mensen nu vertrekken, ontstaat er leegstand en stort die hele vastgoedsector in elkaar.

Een extra probleem daarbij is dat het niet enkel om stenen gaat, maar ook om ingewikkelde technische systemen zoals enorme liften, airconditionings, elektrische systemen, wateraanvoersystemen, die allemaal nodig zijn om de gebouwen bewoonbaar te houden. Als die systemen niet meer onderhouden worden,  dan zijn de gebouwen onbruikbaar en heb je eigenlijk niks meer.

Bovendien, als ‘the sky’ niet meer ‘the limit’ is, verliest Dubai versneld zijn aantrekkelijkheid voor rijke mensen. Dat ‘the sky the limit’was, was immers  het ‘unic selling point’ van Dubai.

Naar aanleiding van Nova, 28 december 2009 

Dubai is een soort SimCityproject van de Verenigde Arabische Emiraten. In principe is het mogelijk uit het niets een zelfstandige, levensvatbare economie te creëren. Maar ik denk wel dat dit heel moeilijk is. Nu het snelle investeringsgeld van ‘all over the world’ minder toestroomt, blijven de oliedollars van de VAE over als kurk waarop Dubai voorlopig blijft drijven. Wat echter als de oliedollars over enkele tientallen jaren wegvallen? Dat lijkt nog ver weg, maar dat zou investeerders toch nu al aan het denken moeten zetten.