Verdorpen als stedenbouwkundige strategie

Krimp is geen ramp, maar een zegen. Het betekent dat de aanwezige middelen verdeeld kunnen worden onder minder mensen. Als je krimp evenwel gaat bestrijden, dan wordt het een ramp. Politici ervaren het als een ramp omdat een kleinere gemeente hen minder belangrijk maakt.

Wat je moet doen is meebewegen en er de voordelen van inzien: De lelijkste woningen kunnen worden afgebroken. Er komt weer ruimte voor natuur. Files nemen af. Waar vroeger de dorpen verstedelijkten, zullen nu steden verdorpen. Met de huidige vervoers- en internetmogelijkheden, moet daar goed mee te leven zijn. Kwestie van je erop instellen.

Overigens bestaat er ook nog zoiets als marktwerking. Naarmate het prijsverschil tussen woningen in de Randstad en in de rest van het land groter wordt, zullen mensen toch weer gaan kiezen voor de rest van het land. Misschien is het over 10 jaar wel heel trendy om al thuiswerkend een ruim huis met grote tuin buiten de Randstad te bewonen.

Ik begrijp best wel, dat krimp zo zijn problemen heeft, maar er zijn ook economische voordelen aan te wijzen. De taart kan over minder mensen verdeeld worden. Bijvoorbeeld: Als een bestaande woningvoorraad minder mensen hoeft te huisvesten, dan is er, gemiddeld genomen, meer woonruimte per persoon beschikbaar. Dat is dus gewoonweg een zegen.