De hedendaagse kritiek op de multiculturele samenleving moet volgens PvdA’er René Cuperus in NRC (2 oktober 2009) zowel bestreden als begrepen worden. Daarmee lijkt Curperus te zeggen dat kritiek op de multiculturele samenleving gerechtvaardigd is. Dat blijkt evenwel niet zo te zijn. Kritiek op de multiculturele samenleving is volgens hem namelijk niets anders dan een afleidingsmanoeuvre: Het zoeken naar een zondebok.
Het werkelijke probleem zou – Curperus citeert rechtsfilosofe Dorien Pessers – ‘de razendsnelle modernisering, de permanente veranderingen in de arbeidssfeer, het tomeloze consumentisme, de commercialisering van het publieke domein en de prestatie- en afrekencultuur in het algemeen’ zijn, dat ‘mensen opgejaagd, gespannen en ongelukkig’ maakt. In die opsomming is de opkomst van de multiculturele samenleving zelf niet opgenomen. Dat is merkwaardig, want als er een proces is geweest dat razend snel om zich heen heef gegrepen en dat tot permanente verandering in de samenleving heeft geleid, dan is dat wel de verwording tot multiculturele samenleving geweest.
Vandaag de dag nog, slaagt de PvdA ‘denktank’ er dus nog steeds in een majeur maatschappelijk probleem, dat ze nota bene via beleid (of het achterwege blijven daarvan) zelf veroorzaakt hebben, te ontkennen. Wie zoekt er hier naar een zondebok?